Joanna's Kitchen

Joanna's Kitchen

A nyár ízei

Datolyás-kókuszos sütemény

2017. július 20. - JohannatheLawyer

A legjobb receptek általában akkor születnek, ha ebéd előtt tíz perccel még gyorsan bedobnék egy sütit a sütőbe, hogy a délutáni kávé mellé tálalni tudjunk valami kis édeset is. Így született meg a datolyás-kókuszos sütemény, amely azóta a család egyik kedvence, és már számos alkalommal elkészítettem folyamatosan csiszolva az arányokat.

 borito.jpg

A datolya igazi mediterrán barátságot ápol a kókusszal, így mikor egy vajas kevert süteményben találkoznak, legyőzhetetlen párost alkotnak.

A sütemény felnőtteknek készült változatához (18+) a datolyát egy éjszakára áztassuk rumba.

Utóbbi trükkel azonban igen alkoholos végeredményt kapunk, így ha nem szeretjük az erőteljes rumos ízt, akkor ezt hanyagoljuk. Ha viszont kifejezetten kedveljük a rumot és gyermekek nem fogják fogyasztani az édességet, még melegen locsolgassuk meg a frissen kisült süteményt a datolyák fürdőjéül szolgáló rummal, amely bele fog ivódni a vajas tésztába. Így nem csak az ízét, hanem alkoholtartalmát is a süteményhez adjuk.

A datolyát elsősorban aszalva ismerjük. A nálunk melegebb éghajlaton élők azonban frissen is élvezhetik a különleges aromájú, egészséges és mézédes gyümölcsöt. Ha tehetjük, érdemes a datolyaszirupot is kipróbálni, amely nagyobb bioboltok polcain már hazánkban is megtalálható. Finom, édes és egészségesebb alternatívája a fehér cukornak. Mikor Izraelben voltam néhány évvel ezelőtt, saját szememmel láthattam az érőfélben lévő gyümölcsöktől roskadozó datolyapálmákat. Mondhatom, fenséges látványt nyújtottak.

datolyapalma.jpg

A datolyát már több évezrede fogyasztják. Őshazái Algéria, Marokkó, Tunézia, Egyiptom, Szudán, Szaúd-Arábia, Irán és Irak. Az élet fájának is nevezik a datolyapálmát, amely abból ered, hogy a közel-keleti országokban a datolyapálma szinte minden része felhasználásra kerül. A fa árnyékot biztosít a sivatagban, védve a nap pusztítóan erős sugarai ellen, óv a széltől, leveleivel házakat fednek vagy használati tárgyakat készítenek, például kosarat fonnak belőlük. A datolya arab közvetítéssel érkezett meg Európa déli országaiba. Régóta ismert Spanyolországban, Dél-Olaszországban, Szicíliában és Görögországban is. A datolya rendkívül egészséges gyümölcs, megtalálható benne a magnézium, a kálium, a vas, élelmi rostok, a kalcium, a mangán, a réz és különféle aminosavak, a folsav, valamint a foszfor. Vitaminokban is gazdag, elsősorban A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin tartalma említésre méltó. Ellenben zsír-, koleszterin- és nátriummentes. Azonban mivel cukortartalma magas, kalóriatartalma sem elhanyagolható. 100 gramm aszalt datolyában kb. 280 kcal és 70 gramm szénhidrát van.

A recept

A datolyás-kókuszos sütemény előkészítési ideje 5, elkészítési ideje 15 perc. Sütési ideje 30-40 perc, ez a sütőtől függ elsősorban. Érdemes egy fél órát hűlni hagyni, így könnyebben szeletelhető. Én zománcos tepsiben sütöttem, amely mérete 32*22 cm és mélysége 8 cm.

Az előkészítéshez mérjünk ki 30 dkg simalisztet, 10 dkg kókuszreszeléket, 25 dkg fehércukrot vagy fehér nádcukrot, 30 dkg vajat, 15 dkg aszalt datolyát 3 dl teljes tejet. A lisztet szitáljuk át és egy mokkáskanál szódabikarbónával alaposan keverjük el. Készítsünk ki 4 tojást.

Először az aszalt datolyát vágjuk apró kockákra. Ha nagyon kiszáradt már a zacskóban, érdemes 5 percre forró vízbe áztatni szeletelés előtt, vagy alkalmazzuk a fentiekben ismertetett rum-módszert.

A vajat mikrohullámú sütőben puhítsuk meg, de semmiképpen se olvadjon el. Ha sütés előtt egy-két órával eszünkbe jut, vegyük ki a hűtőből, így megpuhul szobahőmérsékleten. A vajat elektromos keverőgéppel keverjük habosra a cukorral. A 4 tojást egyenként fél percig keverve adjunk a cukros vajhoz. A keverékhez adjuk hozzá a kókuszreszeléket is. Ezután a lisztet és a tejet keverjük hozzá a masszához, végül a datolyát.

A keveréket öntsük sütőpapírral kibélelt sütőformába. Egyenletesen oszlassuk el és szórjuk meg 2 ek kókuszreszelékkel és 1 ek cukorral.

A gázsütő 3/4-es fokozatán (elektromos sütő 175-180 oC) süssük 30-35 percig, vagy amíg megsül. Tűpróbával ellenőrizzük.

A képen a süteményt datolyasziruppal tálaltam. 

suti_2.jpg

Ez a sütemény önmagában is finom, de különösen a rumos változathoz jól illik egy gombóc vanília fagylalt.

Jó sütögetést!

Letöltöm a datolyás-kókuszos sütemény receptjét. 

Ha tetszett a recept, kövess facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://joannaskitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7512675027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása