Joanna's Kitchen

Joanna's Kitchen

Burgonyás tojáslepény "Frittata"

2017. október 31. - JohannatheLawyer

A tojásos ételek nagyon népszerűek a magyar konyhában is, hiszen egyszerűen és gyorsan elkészülnek, ebédre, vacsorára. Gyakran készítek különböző tojáslepényeket, attól függően, hogy éppen milyen zöldségek maradnak ki az előző napi étkezésekről.

borito_1.jpg

Mivel most parázsburgonya volt itthon, burgonyás frittatat készítettem, bacon szalonnával és lila hagymával. A legtovább a zöldségek karikázása tartott. Ez az étel hajnali hattól éjjel háromig bármikor bevethető, reggelire, ebédre, vacsorára….

A frittatat klasszikusan tűzön kezdik főzni és sütőben fejezik be.

Sajnos nekem nincsen olyan tapadásmentes serpenyőm, amelynek a füle bírná a sütőt, így alternatív módszerrel dolgoztam. De ezzel bizonyítottam azt az állítást, hogy igazi tojáslepény készülhet sütő nélkül is.

Elkészítés

Egy kis fej lilahagymát tisztítsunk meg és vágjuk apró kockára. Szintén kockázzunk fel 5-6 szelet bacon szalonnát és egy fél, vagy kisebb méretű kápia paprikát.

img_20171031_112452.jpg

15 darab kis parázsburgonyát főzzünk meg. Itt a legjobb az, ha előző napról maradt pl. héjában főtt burgonya, azt is nyugodtan használhatjuk.

Ha nem vágyunk krumplira egy kis méretű cukkinit vágjunk fel apró kockára és olivaolajon pirítsuk meg.

A parázsburgonyát olivaolajon (2-3 evőkanál) süssük ropogósra és tegyük félre.

A serpenyőben pirítsuk meg a hagymát, a paprikát és a bacon szalonnát. Adjuk hozzá a burgonyát és 2 percig forgassuk össze.

A zöldséges keverékre öntsünk rá 6 felvert egész tojást, amelyet előzetesen sóztunk, fűszereztünk. Utóbbit ízlés szerint, de majoránna, bazsalikom is illik hozzá.

Ha hőálló az edényünk, akkor 200 oC-os előmelegített sütőbe tegyük 10 percre. A sütés előtt szórjuk meg petrezselyemmel és egy zacskó mini mozzarella golyót is tehetünk még hozzá.

Alternatív:

A tojáslepényt kis tűzön kezdjük sütni. Amikor az alja megszilárdult, egy nagy méretű lapos tányérra csúsztatjuk, és ennek segítségével fordítjuk meg. Ha kicsit megtörik a lepény, az sem baj, mert a még folyós tojás alulról „összeragasztja majd”. A tetejére petrezselymet szórunk és egy zacskó mini mozzarella golyót. 2 perc alatt készre sütjük. Ízlés szerint pirospaprikával meg lehet még szórni a tetejét. Sajtimádók reszelt sajttal tálalják.

img_20171031_114938.jpg

Jó étvágyat!

Letöltöm a burgonyás tojáslepény receptjét.

Ha tetszett a recept, kövess facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://joannaskitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr1213120554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2017.11.01. 18:16:20

Ha alaposan megnézem, ez lehet akár a jó öreg parasztreggeli is. Szóval nevezzük nevén a gyereket, ne csúfoljuk frittatanak! Az "eredeti" frittatahoz egyébként sem tartozik hozzá a krumpli, viszont a sajt mindenféleképpen, belekeverve a felvert tojásba! Bár már abba is azt teszünk, amit akarunk.... És a kellemesen olvadt mozarella a tetején szintén nagyon jó tud lenni! :) (Megvan a holnapi reggeli :) )

JohannatheLawyer 2017.11.01. 18:51:14

@Krutzifix: köszönöm a hozzászólást és a megjegyzést. :) igen, a klasszikusban tényleg nincsen burgonya, de én is számos változatával találkoztam már, zöldségekkel is. Szerintem már minden receptnek annyi féle-fajta variációja van, hogy voltaképpen a klasszikus változat a legritkább, amit készítünk. A parasztreggeli bennem fel sem merült eddig. :D Mi azt egész másképp készítettük és jó régen már, de voltaképpen helytálló. :)
süti beállítások módosítása