Joanna's Kitchen

Joanna's Kitchen

Ünnepi köntösben

Málnás mascarponekrémes torta

2018. március 05. - JohannatheLawyer

Legújabb kreációm egy nem túl tömény, de ízekben gazdag torta, amelyben a málna, a mascarpone és kakaó ízei egészítik ki egymást. Bár első pillantásra bonyolultnak tűnhet, az egyes lépések nem igényelnek nagy konyhatechnikai manővereket. Összességében 2,5-3 munkaóra alatt elkészül a remekmű.

torta.jpg

 

Hozzávalók:

A kétféle (kakaós és vaníliás) piskótához:

8 friss tojás

8 evőkanál (ek) süteményliszt átszitálva (finomliszt bl 55)

8 ek barnacukor (nem melaszos, hanem apró kristályos)

2 tk vaníliás cukor

1 tk sütőpor

1 tk reszelt narancshéj

1 ek kakaópor

 

A mascarpone krémhez:

500 gramm mascarpone

2 dl habtejszín

2 tk vaníliás cukor

1 ek reszelt citromhéj

1 tk reszelt narancshéj

5-10 ek porcukor

2 csomag Lecker’s habfix (én ezt használom, mivel ebben nincsen foszfát vagy egyéb segédanyagok. Egy csomag 2 dl tejszínhez elegendő. Használhatunk más márkát is, de akkor olvassuk el, egy csomag milyen mennyiségű folyadékhoz használandó.)

Megjegyzés: a mascarponekrémes rétegeket megszórhatjuk összetört habcsókkal vagy macaronnal is. Ehhez plusz 6 macaront vagy habcsókot szerezzünk be.

A málnadzsemhez:

300 gramm málna (fagyasztott is lehet)

50 gramm melaszos nádcukor

150 gramm fehér kristálycukor

1 rúd fahéj

1 tk vaníliás cukor

VAGY 1 üveg málnadzsem

Befejezéshez

5 ek mascarponekrém

1 dl habtejszín

1 ek átpasszírozott málnalekvár

1 ek porcukor

Díszítéshez

2db macaron vagy habcsók

liofilizált (hidegen szárított) eper (bioboltokban, szupermarketekben kapható)

Megjegyzés: én általában szárított narancs- és citromhéjat használok. Amennyiben friss gyümölcsöt választunk, az legyen bio, vegyszermentes, és alaposan mossuk meg. A héj alatti fehér réteget ne reszeljük le, mert keserű lehet.

Elkészítés

Sütőforma: 17 cm-es kerek tortaforma, amely 8 cm magas.

Először a piskótákat sütjük meg. A lisztet és a sütőport átszitáljuk. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük egy evőkanál cukorral. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, valamint a narancshéjjal fehéredésig keverjük. A tojássárgájával elkeverjük óvatosan a lisztet, és a tojások habját beleforgatjuk. Mindenképpen legyen csomómentes! A piskóta alaptésztáját kettéválasztjuk és az egyiket, amely így sima vaníliás lesz, megsütjük. A másik keverékbe beleforgatunk egy evőkanál kakaót, amelyet előzetesen átszitálunk, hogy ne legyen csomós. A kakaós piskótát is megsütjük és hagyjuk kihűlni.

A piskótákat 160 oC-os sütőben (gázsütő 2-3-as fokozat) sütjük. A sütési idő függ a sütőtől, kb. 35 perc alatt megsül. Tűpróbával ellenőrizzük.

Amíg a piskóta sül, elkészítjük a málnadzsemet. A málnát a cukorral és az ízesítőkkel alaposan elkeverjük egy gyorsforralóban, vagy más lábasban. Alacsony hőmérsékleten főzzük. Ha az elején nagyon kezdene lekapni akkor egy-két evőkanál vízzel lehet hígítani is. Nagyon fontos, hogy sűrűre főzzük, mivel egyébként ki fog folyni a tortából. A fahéjrudat vegyük ki a dzsemből.

Megjegyzés: én nem passzíroztam át, mert engem nem zavarnak a málnamagok. Ha szeretnénk magmentes málnadzsemet, a mennyiségeket duplázzuk meg és a egy szűrőn passzírozzuk át a dzsemet. Ha nem szeretnénk ezzel a fázissal foglalkozni, használhatunk bolti dzsemet is.

A mascarponekrémhez felverjük a tejszínt az egyik tasak fix-szel és egy kis cukorral (kb. 2 ek). A mascarponét kikeverjük a másik fix-szel, ízlés szerinti porcukorral, vaníliás cukorral valamint a narancs- és citromhéjjal. A végén hozzákeverjük a már felvert tejszínt is. Én 5 evőkanál cukrot használtam, de kóstoljuk meg. A krémet mindenképpen tegyük hűtőbe, legalább 1 órára.

TIPP: a mascarponet a krém készítése előtt fél órával vegyük ki a hűtőből. Így nem esik össze és szebb lesz a krém állaga.

Összeállítás

A torta összeállításához a piskótákat vágjuk fel három-három egyenlő vastagságú lapra. Az alsó lap legyen kakaós, amelyet kenjünk meg mascarponekrémmel, szórjuk meg összetört habcsókkal, vagy macaronnal. A második réteg piskóta legyen vaníliás. Alaposan nyomkodjuk le az egyes lapokat, hogy ne legyen levegős. A vaníliás lapot kenjük meg a málnakrémmel. Hasonlóan folytassuk a torta összeállítását, amíg el nem fogynak a lapok. A tortát vonjuk be vékonyan a maradék mascarponekrémmel, és tegyük hűtőbe. Legalább egy fél nap kell, amíg az ízek összeérnek, de nyugodtan lehet akár egy éjszakán át is hűteni a tortát.

Díszítés

A díszítéshez tartalékoljunk legalább 5 evőkanál mascarponekrémet, amelyet keverjünk ki egy kis átpasszírozott málnadzsemmel és 1 dl felvert tejszínhabbal. A tortát vonjuk be újra a krémmel.

A torta oldalát díszítsük liofilizált eperrel. A tasak alján mindig található egy kis „eperpor”, amelyet használhatunk az oldalak meghintéséhez, az egész eprekkel a torta alsó szélét rakjuk körbe. A torta tetejére helyezzünk el néhány habcsókot vagy macaront.

Egy ekkora torta kb. 12 szép szeletet ad.

Jó étvégyat!

Ha tetszett a recept, kövess facebookon is!

Instagram oldal: joannaskitchen_blog

A bejegyzés trackback címe:

https://joannaskitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr1513716690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása