Legújabb kreációm egy nem túl tömény, de ízekben gazdag torta, amelyben a málna, a mascarpone és kakaó ízei egészítik ki egymást. Bár első pillantásra bonyolultnak tűnhet, az egyes lépések nem igényelnek nagy konyhatechnikai manővereket. Összességében 2,5-3 munkaóra alatt elkészül a remekmű.
Hozzávalók:
A kétféle (kakaós és vaníliás) piskótához:
8 friss tojás
8 evőkanál (ek) süteményliszt átszitálva (finomliszt bl 55)
8 ek barnacukor (nem melaszos, hanem apró kristályos)
2 tk vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 tk reszelt narancshéj
1 ek kakaópor
A mascarpone krémhez:
500 gramm mascarpone
2 dl habtejszín
2 tk vaníliás cukor
1 ek reszelt citromhéj
1 tk reszelt narancshéj
5-10 ek porcukor
2 csomag Lecker’s habfix (én ezt használom, mivel ebben nincsen foszfát vagy egyéb segédanyagok. Egy csomag 2 dl tejszínhez elegendő. Használhatunk más márkát is, de akkor olvassuk el, egy csomag milyen mennyiségű folyadékhoz használandó.)
Megjegyzés: a mascarponekrémes rétegeket megszórhatjuk összetört habcsókkal vagy macaronnal is. Ehhez plusz 6 macaront vagy habcsókot szerezzünk be.
A málnadzsemhez:
300 gramm málna (fagyasztott is lehet)
50 gramm melaszos nádcukor
150 gramm fehér kristálycukor
1 rúd fahéj
1 tk vaníliás cukor
VAGY 1 üveg málnadzsem
Befejezéshez
5 ek mascarponekrém
1 dl habtejszín
1 ek átpasszírozott málnalekvár
1 ek porcukor
Díszítéshez
2db macaron vagy habcsók
liofilizált (hidegen szárított) eper (bioboltokban, szupermarketekben kapható)
Megjegyzés: én általában szárított narancs- és citromhéjat használok. Amennyiben friss gyümölcsöt választunk, az legyen bio, vegyszermentes, és alaposan mossuk meg. A héj alatti fehér réteget ne reszeljük le, mert keserű lehet.
Elkészítés
Sütőforma: 17 cm-es kerek tortaforma, amely 8 cm magas.
Először a piskótákat sütjük meg. A lisztet és a sütőport átszitáljuk. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük egy evőkanál cukorral. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, valamint a narancshéjjal fehéredésig keverjük. A tojássárgájával elkeverjük óvatosan a lisztet, és a tojások habját beleforgatjuk. Mindenképpen legyen csomómentes! A piskóta alaptésztáját kettéválasztjuk és az egyiket, amely így sima vaníliás lesz, megsütjük. A másik keverékbe beleforgatunk egy evőkanál kakaót, amelyet előzetesen átszitálunk, hogy ne legyen csomós. A kakaós piskótát is megsütjük és hagyjuk kihűlni.
A piskótákat 160 oC-os sütőben (gázsütő 2-3-as fokozat) sütjük. A sütési idő függ a sütőtől, kb. 35 perc alatt megsül. Tűpróbával ellenőrizzük.
Amíg a piskóta sül, elkészítjük a málnadzsemet. A málnát a cukorral és az ízesítőkkel alaposan elkeverjük egy gyorsforralóban, vagy más lábasban. Alacsony hőmérsékleten főzzük. Ha az elején nagyon kezdene lekapni akkor egy-két evőkanál vízzel lehet hígítani is. Nagyon fontos, hogy sűrűre főzzük, mivel egyébként ki fog folyni a tortából. A fahéjrudat vegyük ki a dzsemből.
Megjegyzés: én nem passzíroztam át, mert engem nem zavarnak a málnamagok. Ha szeretnénk magmentes málnadzsemet, a mennyiségeket duplázzuk meg és a egy szűrőn passzírozzuk át a dzsemet. Ha nem szeretnénk ezzel a fázissal foglalkozni, használhatunk bolti dzsemet is.
A mascarponekrémhez felverjük a tejszínt az egyik tasak fix-szel és egy kis cukorral (kb. 2 ek). A mascarponét kikeverjük a másik fix-szel, ízlés szerinti porcukorral, vaníliás cukorral valamint a narancs- és citromhéjjal. A végén hozzákeverjük a már felvert tejszínt is. Én 5 evőkanál cukrot használtam, de kóstoljuk meg. A krémet mindenképpen tegyük hűtőbe, legalább 1 órára.
TIPP: a mascarponet a krém készítése előtt fél órával vegyük ki a hűtőből. Így nem esik össze és szebb lesz a krém állaga.
Összeállítás
A torta összeállításához a piskótákat vágjuk fel három-három egyenlő vastagságú lapra. Az alsó lap legyen kakaós, amelyet kenjünk meg mascarponekrémmel, szórjuk meg összetört habcsókkal, vagy macaronnal. A második réteg piskóta legyen vaníliás. Alaposan nyomkodjuk le az egyes lapokat, hogy ne legyen levegős. A vaníliás lapot kenjük meg a málnakrémmel. Hasonlóan folytassuk a torta összeállítását, amíg el nem fogynak a lapok. A tortát vonjuk be vékonyan a maradék mascarponekrémmel, és tegyük hűtőbe. Legalább egy fél nap kell, amíg az ízek összeérnek, de nyugodtan lehet akár egy éjszakán át is hűteni a tortát.
Díszítés
A díszítéshez tartalékoljunk legalább 5 evőkanál mascarponekrémet, amelyet keverjünk ki egy kis átpasszírozott málnadzsemmel és 1 dl felvert tejszínhabbal. A tortát vonjuk be újra a krémmel.
A torta oldalát díszítsük liofilizált eperrel. A tasak alján mindig található egy kis „eperpor”, amelyet használhatunk az oldalak meghintéséhez, az egész eprekkel a torta alsó szélét rakjuk körbe. A torta tetejére helyezzünk el néhány habcsókot vagy macaront.
Egy ekkora torta kb. 12 szép szeletet ad.
Jó étvégyat!
Ha tetszett a recept, kövess facebookon is!
Instagram oldal: joannaskitchen_blog