A klasszikus ’quiche’ mindenkit elkápráztat. A recept egyszerűsége nincs arányban a végeredmény nyújtotta ízélménnyel. A ropogós pitetészta, a krémes tejszínes sült töltelék mintegy 40 perc munkával otthon is elkészíthető. Azonban az alaprecept számos lehetőséget tartogat, hiszen az otthon fellelhető maradék sonka, zöldségek vagy sajt éppúgy kiváló töltelékként szolgálhat.
A tészta
35 dkg liszt
20 dkg vaj
2 tojás sárgája
fél tk. só
ízlés szerinti olasz fűszerek, 1 tk.
2 ek. hideg víz
A sót hozzákeverjük a liszthez és hozzáadjuk az ízlés szerinti fűszereket. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal és amikor már teljesen morzsás (zsemlemorzsa-szerű állag), összegyúrjuk a tojás sárgájával.
Tipp: a tojás sárgáját mindig kikeverem egy kis hideg vízzel, így nem lesz "sárga csíkos" a tészta.
A tésztát, ha összeállt, ne is gyúrjuk tovább, mert elolvad benne a vaj. Ez a recept is vajjal az igazi. :)
Folpackba csomagolva, legalább 30 percre, hűtőbe tesszük.
Töltetlék:
Ízlés szerint; én 250 gramm kockára vágott kolozsvári szalonnát, 1 póréhagymát és e-mentes virslit karikáztam fel, amit olivaolajon átpirítottam.
De lehet egyszerűen: sonka, sajt.
Továbbá:
3 egész tojást kikeverünk 2,5 dl tejszínnel, vagy egy 250 grammos tejföllel és 1 dl tejszínnel. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.
Összeállítás:
A tésztát kivajazott-kilisztezett pite formában vakon elősütjük, 10 percig, majd önmagában további 5 percig.
Sütési hőmérséklet: gázsütő 4-5-s fokozata között. A vajas pitetésztát mindig magas hőmérsékleten sütjük, mert különben a vaj elolvad a tésztában és rágós lesz.
Az általam használt piteforma 30 cm átmérőjű és 2-3 cm magas. Ez a mennyiségű pitetészta elegendő egy nagy, vagy két kicsi formához is.
Tipp: a pitesütő forma szélén túlnyúló tésztát éles késsel, a tál magasságának a szintjén vágjuk le, mert megéghet. Az így nyert maradék tésztát újra összegyúrva kis leveleket formázhatunk, amelyeket utóbb kisütve díszítésre használunk.
Vaksütés: a tésztára sütőpapírt helyezünk, majd lenyomtatjuk kerámia-gyöngyökkel vagy felesborsóval stb. Az eljárás lényege, hogy a tészta elősütés közben nem emelkedik meg, hanem szép egyenletesen sül meg.
Az elősütött tésztára halmozzuk a tölteléket. Én a tésztára közvetlenül mindig reszelt, vagy szeletelt sajtot teszek. Végül, a töltelékre öntjük a tejszínes mártást.
4-es fokozaton 35 perc alatt készre sütjük.
Opcionális: a sütés végén friss petrezselyemmel megszórhatjuk.
Rácson hűtsük kicsit és még melegen szeleteljük.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept, kövess facebookon is!
Instagram oldal: joannaskitchen_blog