Joanna's Kitchen

Joanna's Kitchen

Hétvégi főzőcske - Quiche újragondolva

2018. szeptember 30. - JohannatheLawyer

A klasszikus ’quiche’ mindenkit elkápráztat. A recept egyszerűsége nincs arányban a végeredmény nyújtotta ízélménnyel. A ropogós pitetészta, a krémes tejszínes sült töltelék mintegy 40 perc munkával otthon is elkészíthető. Azonban az alaprecept számos lehetőséget tartogat, hiszen az otthon fellelhető maradék sonka, zöldségek vagy sajt éppúgy kiváló töltelékként szolgálhat.

pite_1.jpg

A tészta

35 dkg liszt

20 dkg vaj

2 tojás sárgája

fél tk. só

ízlés szerinti olasz fűszerek, 1 tk.

2 ek. hideg víz

A sót hozzákeverjük a liszthez és hozzáadjuk az ízlés szerinti fűszereket. A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal és amikor már teljesen morzsás (zsemlemorzsa-szerű állag), összegyúrjuk a tojás sárgájával.

Tipp: a tojás sárgáját mindig kikeverem egy kis hideg vízzel, így nem lesz "sárga csíkos" a tészta.

A tésztát, ha összeállt, ne is gyúrjuk tovább, mert elolvad benne a vaj. Ez a recept is vajjal az igazi. :)

Folpackba csomagolva, legalább 30 percre, hűtőbe tesszük.

Töltetlék:

Ízlés szerint; én 250 gramm kockára vágott kolozsvári szalonnát, 1 póréhagymát és e-mentes virslit karikáztam fel, amit olivaolajon átpirítottam.

De lehet egyszerűen: sonka, sajt.

Továbbá:

3 egész tojást kikeverünk 2,5 dl tejszínnel, vagy egy 250 grammos tejföllel és 1 dl tejszínnel. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.

Összeállítás:

A tésztát kivajazott-kilisztezett pite formában vakon elősütjük, 10 percig, majd önmagában további 5 percig.

Sütési hőmérséklet: gázsütő 4-5-s fokozata között. A vajas pitetésztát mindig magas hőmérsékleten sütjük, mert különben a vaj elolvad a tésztában és rágós lesz.

Az általam használt piteforma 30 cm átmérőjű és 2-3 cm magas. Ez a mennyiségű pitetészta elegendő egy nagy, vagy két kicsi formához is.

Tipp: a pitesütő forma szélén túlnyúló tésztát éles késsel, a tál magasságának a szintjén vágjuk le, mert megéghet. Az így nyert maradék tésztát újra összegyúrva kis leveleket formázhatunk, amelyeket utóbb kisütve díszítésre használunk.

Vaksütés: a tésztára sütőpapírt helyezünk, majd lenyomtatjuk kerámia-gyöngyökkel vagy felesborsóval stb. Az eljárás lényege, hogy a tészta elősütés közben nem emelkedik meg, hanem szép egyenletesen sül meg.

Az elősütött tésztára halmozzuk a tölteléket. Én a tésztára közvetlenül mindig reszelt, vagy szeletelt sajtot teszek. Végül, a töltelékre öntjük a tejszínes mártást.

4-es fokozaton 35 perc alatt készre sütjük.

Opcionális: a sütés végén friss petrezselyemmel megszórhatjuk.

Rácson hűtsük kicsit és még melegen szeleteljük.

pite_2.jpg

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, kövess facebookon is!

Instagram oldal: joannaskitchen_blog

A bejegyzés trackback címe:

https://joannaskitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr2214273171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.09.30. 21:32:47

Gyönyörűséges lett a végeredmény, bárcsak fele ennyire tehetséges lennék!
www.ujsagomat.hu/lidl/akcios-ujsag-csutortoktol-27-09-2018/

JohannatheLawyer 2018.09.30. 21:34:35

@takacsveca93: köszönöm :) szerintem mindenkinek sikerülhet! :)
süti beállítások módosítása