Ha a frissítő és merészről nem egyből a keksz jutott eszedbe nincs baj, de ezek után remélem legalább az első öt gondolatod valamelyikében benne lesz. A keksz egy rém egyszerű, zseniális találmány, ami állítólag komoly múltra tekint vissza, aminek köszönhetően rengeteg formában, állagban és ízben bukkan fel. Az egyik mendemonda szerint a hollandok találták ki, mert tortasütés előtt egy kis adag tésztával ellenőrizték a sütő hőmérsékletét, aztán gondolom valakinek nagyon megtetszett a kísérleti falatka, és bumm keksz.
A mai főszereplőinkről mindig az angolok jutnak eszembe, mert ezek azokhoz a tipikus teákhoz való darabok és semmi esetre sem éri meg őket, olyan spanyolosan beledugdosni mindenféle meleg italba. Nem beszélve arról, hogy a siker érdekében megkövetelik, hogy miután megsültek úgy pakolgassuk őket, mint anyu kedvenc angol porcelán csészikéjét.
A kekszek alaptésztájukat tekintve teljesen egyformák, csak az ízesítés különbözteti meg őket. A frissítő művésznév mögött a mentás-csokoládés rejtőzik. Ez bombasztikus siker minden After Eight (vagy mentolos Ritter Sport, ami még királyabb!!) rajongónál, de egyáltalán nem olyan tolakodó a menta, úgyhogy kezdő ízlelők is bátran kipróbálhatják. A merész ízesítés aszalt sárgabarackot és rozmaringot takar, ami a gyakorlott kacsacomb fogyasztókat már egyáltalán nem lepi meg.
Egy adag tésztához szükségünk van 12 dkg búzafinomlisztre, 4 dkg kukoricadarára vagy kukoricalisztre. Nálunk nem szokott lenni kukoricaliszt, csak kukoricadara a polentához, ezért én azt használom. Aki nem szereti, hogy ropog a foga alatt, annak inkább a kukoricalisztet ajánlom, vagy csak a sima lisztből +4 dkg-t, úgyis jó. Kell még 10 dkg vaj, ez a kekszünk lelke, ezért minél zsírosabb annál jobb (80-82%), 6 dkg porcukor, egy csipet só, 1 tojássárgája és 1 teáskanál vanília kivonat.
Szabályosan eljárva, a vajat a liszttel elmorzsoljuk, úgy, mintha kézzel mosnánk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és aszerint, hogy melyik verziót szeretnénk vagy egy marék apróra vágott mentát és 4 dkg apróra vágott étcsokit avagy 10 dkg apróra vágott aszalt sárgabarackot ( ebből jár 2 db a fáradtságos munkádért) és 1-2 teáskanálnyi apróra vágott rozmaringot adunk hozzá. A fűszereket én még csak friss verzióban próbáltam, így csak ezt tudom ajánlani. Miután minden benne van, a tészta kissé ragadós lesz, de fólia segítségével hengert tudunk belőle formázni, ami után bevágjuk a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe, attól függően mennyire vagyunk türelmesek. Minél hidegebb annál szebb formákat tudunk formázni. 1 éjszakás hűtő után szépen szeletelhető, akár késsel vagy cérnával. Ha aznap szeretnéd enni, akkor fél-1-2 óra mélyhűtő után próbáld meg vágni, ha nem megy, akkor csinálj kis golyókat és azokat nyomogasd szét.
A tallérokat sütőpapírral bélelt sütőlemezen 180 °C - on 10-12 percig sütjük. Az utolsó percekben érdemes kíváncsian leskelődni, mert másodpercek alatt megpirulnak
Ha ez bekövetkezne, akkor tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, tudniillik, az ápol és eltakar!
Ha kész hagyjuk kihűlni, de tényleg, mert forrón törik, szét esik, és csak kekszmorzsa marad belőle.
Jó munkát!
A recept a maga puritán valójában letölthető innen!
Instagram: Vikipicipéksége