Joanna's Kitchen

Joanna's Kitchen

A nyár ízei

Barackmámor

2017. július 14. - JohannatheLawyer

Kevesebb nyáridéző dolog van a fán mosolygó sárgabaracknál, míg szép fehér virágai tavasszal az ébredés hírnökei. Szepes Mária egyik Pöttyös Panni történetében is a kislány állítja, hogy a „barackok rábeszélték az evésre”. Bizony kivel ne fordult volna elő, hogy túl sokat fogyasztott a pirospozsgás gyümölcsből, amely üvegekbe zárva még a téli zord hidegben is asztalunkra varázsolja a nyár ízeit.

apricot-1935640_1920.jpg

A sárgabarack azonban nemcsak finom, hanem egészséges is. Tévhit, hogy mivel az érett gyümölcs nagyon édes, biztos hizlal is. De a gyümölcs legnagyobb része víz, körülbelül 85 százalék, szénhidrát-tartalma 8,5 százalék. Kevés fehérjetartalma 1 százaléknyi, ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal között mozog. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas, hasznos niacin-, folsav-, béta-karotin-, kálium-, kalcium- és foszfor-forrás.

Mivel két kis barackfánk idén termőre fordult, mintegy 4 kg gyümölcs állt rendelkezésemre, hogy kiéljen a kreatív hajlamaim.

Ennyi pont elég volt, hogy egy süteményt és némi lekvárt készítsek és még csemegének is megmaradt pár szem.

Párhuzamosan a josta bokrunk is termett, így a pitében házasítottam a savanykás jostát a mézédes barackkal. A josta a feketeribizli és a köszméte (egres, piszke) keresztezéséből jött létre, íze inkább savanykás, éretten gyönyörű kékes-fekete, gyümölcse gazdag C-vitaminban.

A pite

Mivel egyszerűen imádom a kókuszt, gondoltam egyet és megpróbálkoztam a kókusz, a barack és a josta trióval. Az eredmény egy nem túl édes, könnyű sütemény lett, amelyben a tészta ropogós, a krém lágy, a gyümölcsök pedig frissek. A kókuszliszt nagyszerűen alkalmas krémek sűrítésére, így egy vaníliás-kókuszos főzött krémet kreáltam a gyümölcsök ágyául. Mivel a tésztát nem kell nyújtani, sem elősütni (ún. vaksütés), a pite mintegy 20 perces előkészülettel sütőbe tehető. A tésztát kell csak pihentetni, de előző nap is elkészíthetjük, így a mintegy egy órás hűtőfázist megspórolhatjuk. Mivel mi nem szeretjük a túl krémes süteményeket, nem készítettem hozzá külön még sodót, de aki szereti, tálaláskor feldobhatja a kész süteményt egy kis édes tejszínhabbal. Ha a tejszínhabra egy kis pirított kókuszreszelék is kerül, a pite alkalmas egyes lenyűgözendő személyek elkápráztatására.

coconut-1501334_1920.jpg

Megjegyzés:  ha nincs kéznél josta, a pite készülhet csak barackból vagy egressel, ribizkével, fekete ribizlivel vagy áfonyával. Ha fagyasztott gyümölcsből dolgozunk, jól olvasszuk ki a gyümölcsöket és csepegtessük le, mert a sülés közben kiolvadó víz eláztatja a süteményt.

A recept

A tésztához 12,5 dkg hűtőhideg vajat apró kockákra vágunk. 20 dkg fehér lisztet átszitálunk és 5 dkg kókuszlisztettel együtt egy üvegtálba tesszük. 5 dkg barna szemcsés nádcukrot porcukor finomságúra darálunk, és a liszthez adjuk. A lisztes keverékhez csipet szódabikarbónát adunk és elkeverjük a száraz hozzávalókat. A hideg vajat a lisztes keverékkel elmorzsoljuk. A 2 tojás sárgáját 2 ek vízzel elkevejünk és a morzsához adjuk. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és a gömbbé formált tésztát Folpackba csomagolva, a hűtőbe tesszük, egy óra hosszára.

montazs.jpg

A töltelékhez 2 egész tojást kikeverünk 2,5 dl hideg teljes tejjel. Egy tejforraló lábasba kanalazunk 2 ek kókuszlisztet, 1 tk fehér lisztet, 1 ek kókuszvirágcukrot, 3 ek barna nádcukrot és elkeverjük. A száraz keverékhez óvatosan hozzákeverjük a tejes-tojást habverővel. 1/3 rúd vaníliát adunk a keverékhez. A kókuszkrémet alacsony lángon, sűrűsödésig főzzük. A vaníliarudat kivesszük és a kész krémet a tűzről levéve hűlni hagyjuk.

A gyümölcsökhöz 8 nagy sárgabarackot megmosunk és kettévágunk, 15 dkg jostát megmosunk, megtisztítunk.

Egy kerek pitesütő tálat kivajazunk, kilisztezünk. 

Tipp: ha a pitét később egyszerűen szeretnék kivenni a formából, a tészta pitesütő tálba helyezése előtt fektessünk keresztbe egymáson két, a tál szélén túlnyúló sütőpapír csíkot. Így a kész pitét, miután teljesen kihűlt, egyben kivehetjük a formából. Ezt a trükköt különösen érdemes alkalmazni, ha tapadásmentes formában sütünk, mert azt szeletelés közben összekarcolhatjuk. 

A tésztát a pitesütő tál közepére helyezzük és egyenletes, határozott kézmozdulatokkal a pitesütő falához nyomkodjuk, egyenletes vastagságra törekedve. Ezt a tésztát nem kell kinyújtani, morzsalékos állaga miatt eloszlatható a tálban. A tésztát megszórjuk 2 ek kókuszreszelékkel és a kihűlt krémet a tésztára kanalazzuk. A krémen ízlésesen, tetszés szerint elhelyezzük a gyümölcsöket. A gyümölcsöket megszórjuk 2 ek kókuszvirág cukorral.

A pitét a sütő középre helyezett rácsán készre sütjük, a gázsütő 3-4-es fokozatán. A sütési idő kb. 35 perc. Akkor van kész, ha a gyümölcsökön elolvadt a cukor és a pite alja és szélei egyenletesen barnák. A süteményt a pitetállal együtt rácson hagyjuk kihűlni.

Aki szereti, cukros tejszínhabbal tálalja.

montazs_2.jpg

Letöltöm a barackos-jostás pite receptjét.

A lekvár

A sárgabarack egyik legklasszikusabb feldolgozási formája a lekvár. Mindenhez jó: pitékhez, piskótához, mákos-rácsos süteménybe, egyszerűen vajas kenyérrel. Azonban ha a lekvárt feldobjuk némi ízben harmonizáló fűszerrel, az eleve finom baracklekvárt egészen új szintre emelhetjük.

lekvar2_honlapra.jpg

Így idén a lekvárba került fahéj, szegfűszeg és citrushéj, valamint erdei virágméz. Természetesen a méz típusát tetszésünk szerint választhatjuk meg, de az erdei méz mély íz világa csodásan passzol a barackhoz. Ráadásul, saját készítésű vaníliás barna nádcukor tette fel az i-re a pontot. A lekvár a szokásos répacukor helyett barna nádcukorral készült, amely jellegzetes karamelles színével sötétebbre varázsolja a barack üde sárgáját.

A recept

A sárgabarackot megmossuk és kimagozzuk, felezzük. Kimagozva 2 kg sárgabarackra van szükségünk, amelyet egy nagy főzőlábasba helyezünk. Hozzáadunk 45 dkg barna nádcukrot és 15 dkg vaníliás barnacukrot. A lekvár alapjához adjunk 5 szem szegfűszeget és 2 rúd fahéjat (egyenként 7-7 cm-es darabokat). Végezetül 1 mokkáskanál szárított narancshéjat és ugyanennyi szárított citromhéjat adunk az alaphoz. A lekváralapot keverjük össze és hagyjuk állni 20 percet. A lekvárt alacsony tűzön, gyakori keverés mellett, 1 órát főzzük. A főzés vége előtt 20 perccel 3 nagy ek mézet adunk hozzá. A lekvárt forró vízben elmosogatott, patyolattiszta üvegekbe töltjük. Mivel ez a lekvár nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, én hűtőben tárolom. Néhány hét alatt elfogy. A fenti mennyiségből 3 nagy üveg lekvár lesz. De aki szeretne belőle nagyobb mennyiséget elrakni, érdemes dunsztolással tartósítani, így tovább eláll.

A dunsztolásról itt olvashattok bővebben.

Ez a lekvár kiváló kísérője számos süteménynek. A minap újra elkészítettem a datolyás-kókuszos piskótát, egyik saját receptemet, amelyhez lelkesen falatozzuk a lekvárt is, egyfajta öntet gyanánt. A datolyás-kókuszos piskóta receptjét következő bejegyzésemben olvashatjátok.

Letöltöm a baracklekvár receptjét.

Az előbbi receptekkel kívánok Nektek boldog, barackos-mosolygós nyári napokat!

Ha tetszett a recept, kövess facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://joannaskitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr5512663691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása