A kelt tészták családjában a hagyományos magyar bukta még mindig az egyik legnépszerűbb sütemény. Nem véletlenül. A bukta egyszerűségében is csodás, mivel a kellemesen édes kelt tésztában megbújó gazdag töltelékkel elkészülő süti alkalmas reggelire, desszertnek, vagy vacsorának. Én a hagyományos lekváros és túrós változaton túlmerészkedve elkészítettem a kókuszos-étcsokoládés és diókrémes típusokat.
Gondolatok a kelt tésztáról
Tapasztalatom szerint, sokan félnek nekikezdeni az otthoni kelt tészta gyúrásnak, mivel azt bonyolultnak, vagy túl időigényesnek tartják. Azonban ha kis odafigyelést tanúsítunk, nem nehéz elkészíteni a kelt tésztás süteményeket, a hosszúnak tűnő kelesztési idő alatt pedig megnézhetünk egy filmet, vagy elkészíthetjük egy többfogásos családi ebéd többi elemét.
A kelt tészta sikeréhez hozzájárul a jó minőségű liszt és a megfelelő mennyiségű élesztő. Ha nem akarunk bajlódni külön az élesztő futtatásával, használjunk szárítottat, amelyet egyszerűen a liszthez kell hozzákeverni. A hozzávalók hőmérsékletére érdemes még figyelmet fordítani, mivel a tejnek kellemes kézmelegnek, a többi alkotóelemnek pedig szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. A kelt tészta ellensége a hideg és a huzat, így téli időszakban érdemes a meleg radiátor közelébe helyezni a kelesztő tálat. Azonban az élesztőgombák a nagyon meleget sem szeretik, így a forróságtól elpusztulnak és a tészta nem fog megkelni. Ha ha előzőekre figyelünk, nagy hibát nem követhetünk el.
A kelt tészták gyúrását, ha már nagyjából összeállt, érdemes a konyhapulton folytatni. Így egyszerűbb vele dolgozni. Azonban nagyon figyeljünk oda, hogy a munkafelület, amelyen dolgozunk, patyolattiszta.
A kelt tészták művelését érdemes elsajátítani, mivel ha egyszer már sütöttünk otthon buktát, kalácsot, vagy akár fánkot, érezni fogjuk a hatalmas különbséget bolti társaikkal szemben. Így többet valószínűleg nem fogunk három hétig eltartható "kalácsot" vásárolni húsvét előtt.
A bukta egyébkét környező országok gasztronómiájában is megtalálható, cseh barátnőm hívta fel a figyelmemet, hogy buchta néven, gyümölcsökkel vagy édes túróval töltve, náluk is hagyományos süteménynek számít.
A recept
A kelt tésztához 70 dkg finomlisztet kimérünk és a leírásnak megfelelő mennyiségű szárított élesztővel elkeverjük egy nagy tálban. Egy zacskó élesztő általában 500 gramm liszthez elegendő, így én most kb. másfél zacskóval használtam fel. A liszthez adunk még 1 csipet sót és 3 evőkanál cukrot is.
100 gramm nagyon puha vajat elmorzsolunk a liszttel. A liszt közepén kis mélyedést alakítunk ki, ide öntünk 2 kissé felvert tojást és kb. 3 dl meleg tejet. A gyúrás folyamán látjuk, hogy a tészta mennyi folyadékot, esetünkben tejet "vesz fel". Én most 3 dl tejet használtam fel, hogy jól gyúrható, ruganyos tésztát alakítsak ki, kb. 10 percnyi munkával.
A tálat helyezzük meleg helyre, takarjuk le és hagyjuk kelni, kb. másfél órán át. Közben nézzünk meg egy filmet, vagy készítsük el a töltelékeket.
Kókuszos-étcsokoládés
Egy kislábasba öntsünk 3 dl tejet. Adjunk hozzá 3 ek kókuszlisztet és 1 ek kókuszreszeléket, 3 tk kakaóport, 3-5 ek cukrot (ízlés függvénye) és jól keverjük össze. Kis lángon főzzük sűrű krémmé és vegyük le a tűzről, majd adjunk hozzá 50 gramm puha vajat, keverjük el. Hagyjuk kihűlni.
Ha a buktákat állítjuk össze, a tésztát töltsük meg a krémmel és minden bukta közepébe helyezzünk egy kocka étcsokoládét.
Diókrémes
Nálunk most sajnos nem volt itthon dió, de találtam egy 200 grammos Almitas dióvajat. Így ebből készítettem főzött krémet. A dióvajat keverjük el egy kislábasban 3 tk finomliszttel, 2,5 dl tejjel, 2 tk vajjal, 3 ek cukorral és alacsony lángon főzzük sűrű krémmé. Hagyjuk kihűlni.
Ízlés szerint mazsolával gazdagítsuk.
Változat: a diós bejgli tölteléke is nagyon jó ehhez a recepthez. A karácsonyi receptek között első helyen lesz a bejgli a blogon. :)
Lekváros
Bontsunk fel egy lekvárt. Ez a legegyszerűbb, de legalább annyira finom. Egy-egy buktába 2 ek lekvárt tegyünk.
Összeállítás
Készítsünk elő egy mérleget. Én egy-egy buktához 50-55 gramm tésztát szoktam használni, de ahogy a képen is látszik, én kicsiket szoktam készíteni. Lehet 100 gramm tésztából is, de akkor egy bukta, egy étkezés. :)
A buktának szánt tésztát nyújtófával nyújtsuk ki, nagyjából kör alakúra, de nem kell nagyon vékonyra. A tölteléket a tészta közepére helyezzük és a széleket jól összetapasztjuk, végül kis gombócokat formálunk belőle. Ha a tölteléket középre helyezzük, a kör alakú tésztát mintegy félbe hajtva, összeilleszthetjük a széleket. Ezeket aztán a sütemény aljára, egy pont felé mutatva dolgozzuk össze, így lesznek szép, gombóc formájúak. A buktákat lazán egymás mellé helyezzük egy tepsiben, amelyet kibéleltünk sütőpapírral. Egész tojással megkenjük és 180 fokos sütőben, vagy 4-es fokozaton 45-50 perc alatt megsütjük.
Érdemes magas falú sütőedényt használni, mert az keretet szab a tésztának sülés közben és az esetlegesen kifolyó tölteléket is megakadályozza, hogy a sütőtérbe kerüljön.
Ha sütés közben kireped, ne ijedjünk meg, megsül így is. Ha kihűlt, ugyanolyan finom lesz.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!
Letöltöm a bukta receptjét.
Ha tetszett a recept, kövess facebookon is!