Mivel ilyen borongós, hideg időben jólesik a meleg leves, készítettem egy könnyen összedobható, egészséges változatot.
Hozzávalók:
2 db édesburgonya
2 db burgonya
1 kisebb vöröshagyma
Só, fűszerek (én Bio Berta Jolly Joker fűszerkeveréket használtam, amelynek összetevői: vöröshagyma, csípmentes fűszerpaprika, homoktövis, fokhagyma, borsikafű, petrezselyem levél, póréhagyma, zsázsa, bazsalikom, kakukkfű, majoranna, mustár, oregano, snidling, zellerlevél.)
1 (bio) leveskocka
Víz
2 evőkanál olivaolaj/vaj
Tálaláshoz:
pirított napraforgómag vagy pirított tökmag
reszelt Gouda Sajt
Elkészítése:
2 kisebb narancssárga batátát megmosunk, meghámozunk, és nagyobb kockára vágunk. A batáta mennyiségéhez mérten válasszunk ki két kisebb burgonyát, ugyancsak nagyobb kockákra kell felvágni. Tömegben kb. 3 egység batátához 1 egység sima burgonyát mérjünk ki, de ránézésre elég megállapítani. A hagymát is pucoljuk meg, vágjuk apróra.
Az olivaolajat melegítsük fel és tegyük hozzá a hagymát, amelyet pároljunk üvegesre. Tegyük hozzá a batátát és a burgonyát, közepes lángon pirítsuk 2 percig. Öntsük fel vízzel úgy, hogy bőven lepje el a zöldségeket. Ha felforrt, tegyük hozzá a leveskockát, ízlés szerint sót és fűszereket. Fedő alatt 15 perc alatt pároljuk puhára. Időnként keverjük meg. Ha megfőtt, botmixer segítségével pürésítsük és forraljuk újra.
Én pirított magokkal (tökmag/hántolt napraforgómag) és Gouda sajttal szoktam tálalni.
Egy szelet rozskenyérből készült pirítóssal teljes értékű, könnyű ebéd vagy vacsora.
TIPP: Az arányokat tetszés szerint lehet változtatni, van aki az egészen sűrű krémlevest kedveli, én inkább valahol a „sima” leves és a krémleves közötti állagot.
Jó étvégyat!
Ha tetszett a recept, kövess facebookon is!
Instagram oldal: joannaskitchen_blog