Joanna's Kitchen

Joanna's Kitchen

A frissítő és a merész

2017. július 18. - Vikipicipéksége

 Ha a frissítő és merészről nem egyből a keksz jutott eszedbe nincs baj, de ezek után remélem legalább az első öt gondolatod valamelyikében benne lesz.  A keksz egy rém egyszerű, zseniális találmány, ami állítólag komoly múltra tekint vissza, aminek köszönhetően rengeteg formában, állagban és ízben bukkan fel. Az egyik mendemonda szerint a hollandok találták ki, mert tortasütés előtt egy kis adag tésztával ellenőrizték a sütő hőmérsékletét, aztán gondolom valakinek nagyon megtetszett a kísérleti falatka, és bumm keksz.

20136285_10212543171790745_1990454660_n.jpg

A mai főszereplőinkről mindig az angolok jutnak eszembe, mert ezek azokhoz a tipikus teákhoz való darabok és semmi esetre sem éri meg őket, olyan spanyolosan beledugdosni mindenféle meleg italba. Nem beszélve arról, hogy a siker érdekében megkövetelik, hogy miután megsültek úgy pakolgassuk őket, mint anyu kedvenc angol porcelán csészikéjét.

A kekszek alaptésztájukat tekintve teljesen egyformák, csak az ízesítés különbözteti meg őket. A frissítő művésznév mögött a mentás-csokoládés rejtőzik. Ez bombasztikus siker minden After Eight (vagy mentolos Ritter Sport, ami még királyabb!!) rajongónál, de egyáltalán nem olyan tolakodó a menta, úgyhogy kezdő ízlelők is bátran kipróbálhatják. A merész ízesítés aszalt sárgabarackot és rozmaringot takar, ami a gyakorlott kacsacomb fogyasztókat már egyáltalán nem lepi meg.

Egy adag tésztához szükségünk van 12 dkg búzafinomlisztre, 4 dkg kukoricadarára vagy kukoricalisztre. Nálunk nem szokott lenni kukoricaliszt, csak kukoricadara a polentához, ezért én azt használom. Aki nem szereti, hogy ropog a foga alatt, annak inkább a kukoricalisztet ajánlom, vagy csak a sima lisztből +4 dkg-t, úgyis jó. Kell még 10 dkg vaj, ez a kekszünk lelke, ezért minél zsírosabb annál jobb (80-82%), 6 dkg porcukor, egy csipet só, 1 tojássárgája és 1 teáskanál vanília kivonat.

Szabályosan eljárva, a vajat a liszttel elmorzsoljuk, úgy, mintha kézzel mosnánk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és aszerint, hogy melyik verziót szeretnénk vagy egy marék apróra vágott mentát és 4 dkg apróra vágott étcsokit avagy 10 dkg apróra vágott aszalt sárgabarackot ( ebből jár 2 db a fáradtságos munkádért) és 1-2 teáskanálnyi apróra vágott rozmaringot adunk hozzá. A fűszereket én még csak friss verzióban próbáltam, így csak ezt tudom ajánlani. Miután minden benne van, a tészta kissé ragadós lesz, de fólia segítségével hengert tudunk belőle formázni, ami után bevágjuk a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe, attól függően mennyire vagyunk türelmesek. Minél hidegebb annál szebb formákat tudunk formázni. 1 éjszakás hűtő után szépen szeletelhető, akár késsel vagy cérnával. Ha aznap  szeretnéd enni, akkor fél-1-2 óra mélyhűtő után próbáld meg vágni, ha nem megy, akkor csinálj kis golyókat és azokat nyomogasd szét.

20134701_10212543179790945_592588551_n.jpg

A tallérokat sütőpapírral bélelt sütőlemezen 180 °C - on  10-12 percig sütjük.  Az utolsó percekben érdemes kíváncsian leskelődni, mert másodpercek alatt megpirulnak

Ha ez bekövetkezne, akkor tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, tudniillik, az ápol és eltakar!

20136571_10212543164150554_2137707098_n.jpg

Ha kész hagyjuk kihűlni, de tényleg, mert forrón törik, szét esik, és csak kekszmorzsa marad belőle. 

Jó munkát!

A recept a maga puritán valójában letölthető innen

Instagram: Vikipicipéksége

A bejegyzés trackback címe:

https://joannaskitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9412670977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása